Știți deja că am un Huawei P10 de ceva timp și recunosc că mă cam tentează o schimbare. L-am avut o dată în service, e totul ok acum, însă îmi fug ochii după Huawei Mate 10 Pro sau Huawei P20 Pro sau Plus, cum decid ei să îi spună.
Am avut în teste cam o lună ultima versiune de la Huawei (până pe 27 martie când se lansează următoarele) și, sincer, e ce îmi doresc acum. Dar rămâne de văzut cum mă seduc noile device-uri. Până atunci, iată cele mai importante aspecte remarcate de mine și Cel Drag la Mate 10 Pro
Design
Partea din față este ocupată aproape în întregime de ecranul HDR de 2160 x 1080 AMOLED de 6 inch. Este un afișaj luminos ce se descurcă bine în soare direct, cu o culoare vibrantă, care este excelentă pentru vizualizarea și editarea imaginilor și a altor informații.
Ca și în cazul modelelor anterioare Huawei Mate, cititorul de amprentă este situat în partea din spate, chiar sub cele două camere. Butoanele de pornire și butoanele de volum se găsesc pe marginea dreaptă. Un conector USB de tip C este situat la marginea de jos, dar, la fel ca mulți dintre concurenții săi, Mate 10 Pro a eliminat mufa de căști de 3,5 mm ( nu mi se pare cea mai bună decizie ținând cont că nu îți poți încărca telefonul, asculta muzică în același timp. Mulți vă luați căști wireless, dar eu sunt mare fan cablu și în plus nu pot avea și căști wireless și smartwatch conectate in același timp).
Un lucru ce m-a deranjat puțin este spatele de sticlă care în mâinile mele e destul de safe, dar pentru o persoană care e dispusă la accidente, poate fi o variantă costisitoare pe termen lung. De aceea există iRings, inelele acelea de pus pe spate și cu care poți ține telefonul mai în siguranță.
Performanță și autonomie
O chestie interesantă pe care nu știu cât de multă lume o știe este faptul ca Huawei își face singur procesoarele pentru smartphone. Asta ajută forte mult când faci dezvoltarea pentru un telefon care nu ar trebui să se blocheze nici o secundă, lucru pe care l-am simțit si eu aici. Este echipat cu noul Kirin 970, 6 GB de RAM si spațiu de stocare de 128GB, dar după toate încercările mele de a-l bloca, inclusiv în aplicații de editare video cum este GoPro Quik, nu am simțit că s-a mișcat mai lent decât în mod uzual.
Aplicația camerei este similară cu cea găsită la modelele de top, spre exemplu P10 si predecesorul Mate 9. Ca și la cele menționate anterior aplicația camerei are un mod Pro pentru utilizatorii mai avansați care vor să se joace cu setările, dar și mai multe moduri automate inclusiv Monochrome, Panorama, HDR și Night Shot. Legat de fotografii clar e în top, mai ales în comparație cu P10. Culorile sunt vii, focusul rapid și elementele ies foarte, foarte clare, indiferent cât zoom ai da.
O parte interesantă a telefonului este faptul că bateria ține uimitor de mult. Având modelul anterior în viața de zi cu zi am observat faptul că bateria, deși are aceeași capacitate, ține puțin mai mult decât la Mate 9 Pro. Cu Wi-Fi pornit tot timpul, 4G+ pornit, GPS activat, Bluetooth conectat la smartwatch in permanență, luminozitate aproape de maxim, inclusiv uzualul vorbit și dat scroll pe Facebook și Instagram, reușeam să ajung acasă cu 50% baterie, în timp ce cu al meu rămâneam cam cu 35%.
Concluzie
Chiar și cu prețul mai piperat de 3600 de lei merită investiția deoarece 1 an jumătate sigur nu vei simți nevoia pentru un upgrade. Acum e adevărat că deja ne pregătim de P20 (sau P11, nu se știe încă), așa că eu o să mai aștept puțin ca să văd care o să fie următoarea alegere. Depinde și de buget, și de mărime, și de diferențele mari, sau nu, de la un device la altul.